Imorgon öppnar bergodalbanan!

Det brukar vara varmt i Cannes veckan före midsommar. Men nu är det hett som i croissantugnen strax före morgonruschen. Det glöder i asfalten. Och frågan är om det bara är värmen? En känsla är att VM i reklam – Cannes Lions – bidrar till tempereraturen. Efter två års covid-dvala: Äntligen är alla här igen. Tiotusentals besökare. Kreatörer. Mediamoguler. Direktörer och journalister. Samt A, B och C kändisar i solglasögon av varierande slag.

 [Författare: Fredrik Jerlov]


Äntligen kan taxichaffisen trimma sin taxameter och äntligen kan krögaren ta fram sin efterlängtade Lions-meny och utan att blinka ta 30 Euro för en ljummen hamburgare. Eller, som senast i baren på hotell Martinez – där alla firar sina lejon – 50 Euro för en gintonic i plastmugg uppslevad ur en balja. Bara i Cannes.


Men ändå är jag här igen. För jag tycker det är värt det. Efter Lionsveckan känner jag mig alltid stolt över att vara en liten kugge i ett sammanhang fullt av så smarta människor som alla arbetar i en så viktig industri. I praktiken är alla på plats som har något att säga. För här vet man att alla de andra lyssnar. Det är här nätverken raggar kunder och talanger och det är här marknadscheferna för de stora gör sitt bästa för att imponera på sina kollegor. Alla vill ligga längst fram och alla vill erbjuda sin vision om framtiden.


För oss som sitter i publiken när de pratar gäller det att lyssna noga. Sannolikheten är stor att någon av dem har rätt.


Idag är det söndag och festivalen har ännu inte börjat. Jag har varit nere och hämtat mitt pass och plockat med sedvanlig ful tygpåse att hänga över axeln. Till detta en flaska vatten. (Man får vara tacksam.) I påsen låg också den varje dag utkommande skriften ”Lions Daily News” innehållande tankar och tyckanden om det mesta besökarna kan vara intresserade av. I ledaren läser jag: ”The Cannes Lions international festival of creativity will take delegates on a rollercoaster ride through the metaverse, NFT:s, brand activism, DEI and next-gen creativity.” Just bergodalbana-metaforen gillar jag – för det händer att det svindlar. Här sägs saker som aldrig sagts förut, samtidigt som alla bygger på den eviga sanningen att riktigt bra idéer alltid är en konsekvens av hårt arbete och djupa insikter i vad det är att vara människa.


Jag följer själva reklamtävlingen förstås. Svenska byråer brukar alltid leverera och även i år har vi en lång rad potentiella vinnarkandidater (Heja ”stöveln” och F&B). Samtidigt håller jag ett extra öga på den kategori jag arbetar med på Scream idag; media. Inte lika många svenska bidrag i kategorin Media Lions (i år…) – men jag är säker på att de tävlande bidragen kommer att inspirera både mig och mina kollegor till framtida stordåd:


”Work in these categories will be judged on how successfully the placement of the content was used to engage with the consumers and deliver measurable results.”


I mina rapporter veckan som kommer fokuserar jag på de mest spännande talarna och det börjar på topp. Imorgon kl 10.00 lyssnar jag när schack-gurun Garry Kasparov och Richard Edelman (VD för världens största PR-konsultföretag) pratar om The big picture. Hur ska vi få världen på rätt köl igen och hur kan kommunikation hjälpa till? Jag har pennan redo.


Därefter skyndar jag till nästa session för att lyssna när McDonalds globale CMO  Morgan Flatley pratar med Widen+Kennedy CEO Neal Arthur om bland annat transformation for the brand. Rimligen högintressant även om jag dragit ner på mina Big Macs.


Jag hinner kanske med en snabb sallad innan det är dags att lyssna på Wendy Clark, global CEO för multimediabyrån Dentsu hon pratar om ”Where the industry is going and the role of creativity in the new era”.


Sedan är dagen inte slut. Jag tar min dator och sätter mig och lyssnar på tre chefer från Nike (bland annat CMO DJ van Hameren) som har satt en skön titel på sin dragning: ”There is no finish line”. Känns som jag kan hålla med om det.


Under dagen, om jag hinner, ska jag också försöka lyssna på Naomi Campbell som ska prata om cultural innovation och känner jag mig riktigt stark hinner jag med Heineken på temat ”150 years young”. Sedan är jag värd en öl kan jag tycka.


Häng med! Min rapport hittar du här och via en rad kanaler som marknadsförare läser. Imorgon och alla dagar fram till midsommar. Trevlig läsning!

Fredrik