Hållbarhet för ”vanliga” företag

Hållbarhet är ett gammalt ord i ny förpackning. Det är ett ämne som det just nu pratas om överallt och hela tiden. Allt ska vara hållbart. Även företag. Men hållbarhet, det är väl något som bara de allra största bolagen kan jobba med. Eller?

[Länk>> Artikel från Ansvarsfullt.se – lär mer här]

Om man frågar näst intill vilken företagsledare som helst ”Vill ni jobba mer hållbart?” blir svaret ett bestämt ’ja’. Viljan finns där, det är inte det som är problemet. Utmaningen ligger i hur man kommer igång. För många känns hållbarhet som något svårt, dyrt, oklart och något som de stora jättarna får jobba med hur ska man som litet företag mäkta med det…?

Men det finns enkla medel, med små steg, även för alla ’vanliga’ företag där ute.

Att ta första steget

Den kanske vanligaste frågan vi möter är ’Var ska vi börja?’. Det är inte helt enkelt. Har man inte tidigare erfarenhet av hållbarhetsfrågor så kan det kännas som stort, krångligt, tids- och kostnadskrävande. Det är många nya begrepp att sätta sig in i och det många direkt relaterar till är ISO, vilket alla vet är dyrt och krångligt att ge sig in i.

Men det måste inte vara krångligt eller kostnadskrävande.

Vad ÄR hållbart företagande..?

Med en definition av vad hållbart företagande innebär har man kommit en god bit framåt mot ett första steg. När vi ställt frågan om hur man definierar hållbarhet får vi förstås blandade svar. Många relaterar hållbarhet till miljö och klimat men det är bara är en del av sanningen.

Verksamt.se definierar hållbarhet företagande så här:

Ett hållbart företag är ett företag där lönsamhet, miljöhänsyn och socialt engagemang förenas.

Det vill säga en mix av lönsamhet, miljö och socialt ansvar kan anses definiera hållbarhet för hållbart företagande. Att se till att man har ekonomin att finns nu och i många år, att se till att man bidrar till positiv klimatutveckling och närmiljö och att se till att ta hand om människor inom företaget och göra nytta i samhället utanför.

Så enkelt och så självklart, egentligen…

Börja mäta – men gör det enkelt!

Ok, nu har vi definitionen av hållbart företagande. Ska vi börja mäta nu då? Men VAD ska vi mäta? Och HUR ska vi mäta det?

Det finns en mängd olika verktyg och modeller att välja mellan. De allra flesta bolag är mycket vana vid att siffermässigt mäta ekonomisk hållbarhet. Man har koll på utgående och ingående saldo. I alla fall kortsiktigt. Men ekonomi och lönsamhet är bara ett ben utifrån definitionen av hållbart företagande enligt ovan att mäta hållbarhet på.

Intern social hållbarhet är något som blivit allt viktigare de senaste åren. Det vill säga att se till att de anställda har det bra. Medarbetarundersökningar, RIK-modell och allt vad det heter har växt och är på många företag en naturlig del av arbetslivet. Men hur är det med extern social hållbarhet? Och det här med miljö och klimat? Hur ska man börja mäta det?


Istället för att köpa in ett flertal dyra och tunga system som ska hämta in datapunkter från en mängd olika källor och kräver hundratals konsulttimmar rekommenderar vi att göra det enklare.

Först då det blir hanterbart och ditt hållbarhetsarbete blir hållbart!

Välj det enklaste!

Det är här vi, ansvarsfullt.se, kommer in. Vår hållbarhetsplattform är det enkla sättet att jobba hållbart. Du klarar av att göra jobbet själv och sparar dyra konsulttimmar. Din och dina kollegors kunskap om er arbetsmiljö är de enda förkunskaper ni behöver. Det andra har vi redan gjort. Vi guidar er genom ert hållbarhetsarbete. Med vårt ledningssystem kan ni enkelt identifiera era styrkor och era svagare områden. Ni ser var ni behöver fokusera för att stärka ert hållbarhetsarbete.

Så, vad ska ni göra nu då? Dra igång en mängd projekt för att förbättra alla resultat som ligger lågt? Nej, igen handlar det om att lägga sig på en nivå som är lagom hög så att man successivt kan förbättra sig. Igen, tänk att detta ska hålla i lång tid framöver.

Med hjälp av våra rapporter kan ni helt enkelt välja antingen de punkter ni ser som tydliga risker eller välja något ni verkligen brinner för.

Det viktiga är ATT ni väljer något. ATT ni tar steg framåt, mot en mer hållbar framtid.

Detta är ansvarsfullt.se

ansvarsfullt.se är en plattform for hållbarhetsarbete i alla led – vi gör hållbarhet enkelt.

Med ansvarsfullt.se får du ett ledningssystem och en definition av hållbarhet baserat på internationella standarder och som relaterar till FNs Globala mål för en hållbar utveckling. Definitionen täcker in de tre områden som utgör grunden för ett hållbart företag: lönsamhet, miljöhänsyn och socialt engagemang.

Läs mer på: www.ansvarsfullt.se

Kontakt: michael@ansvarsfullt.se