Från idé till framgång

När Stampen Media bjöd in företagsledare och marknadsförare till en seminariedag den 13 september  (2018) haglade inspirerande innehåll och spännande samtal. Det var en dag som tog avstamp i framtidens kommunikation och i synnerhet den digitala världen som vi alla är en del av.

[>> Artikel från Stampen Media, Foto & text: Tobias Ekvall]

 

KONFERENCIER PÅ SEMINARIEDAGEN var Stampens försäljningsdirektör, Henrik Carlsson. För att kunna erbjuda kunden ett helhetskoncept insåg han att det var dags att knyta till sig specialistkompetens. Som följd fattade han beslutet kring att upprätta ett samarbete med Viva Media förra året.

– Våra primära intäktsområden, prenumerations- och annonsintäkter, kommer fortsatt vara viktiga framåt. Men, för att växa och att ligga i framkant inom den digitala utvecklingen gäller det att vi växlar upp. Hela marknaden har svängt med fler sätt att synas på än någonsin tidigare. Om beteendet förändras hos kunderna, måste vi anpassa oss för att kunna möta våra kunders utmaningar som följd av detta. Att lägga en digital strategi baserat på tydliga, datadrivna beslut och att kunna erbjuda ett relevant utbud är viktigare än någonsin.

ALLT HÄNGER IHOP I DEN DIGITALA VÄRLDEN

På seminariet kom 180 förväntansfulla besökare. Med sig hem tog de nya digitala kunskaper, insikter och ett bredare nätverk. Richard Swenman, Google-expert på Viva Media var en av seminariets talare och bjöd på en underhållande och insiktsfull föreläsning om hur allt hänger ihop i Googles Ekosystem. Det digitala landskapet breddas dagligen och användarnas beteende är i ständig förändring.

– Alla är med på att vi har gjort resan från desktop till det mobila. Nu börjar vi se tydliga trender där röstsökningar blir allt vanligare. 20% av alla världens sökningar på Google är idag röststyrda och prognosen pekar på att det kommer att öka till 50% år 2020. Det är bara ett år bort, framtiden är här. Hur anpassar du dig efter det?

Det har aldrig gått så snabbt som det gör idag, men det kommer hellre aldrig gå så långsamt som det gör idag. Imorgon kommer det nämligen gå ännu snabbare, osv, säger Richard.

ATT LIGGA PÅ RÄTT SIDA av att vara för nischad eller för bred är en ständig balansgång, både när det kommer till att välja rätt plattform och rätt sökord för verksamheten. Kvalitén på innehållet spelar även en allt viktigare roll för utgången i kampanjerna.

– Det är viktigt att se helheten och arbeta med Google inom hela sin digitala försäljningstratt. Det räcker inte att möta kunden i slutprocessen och enbart fokusera på exempelvis pris. Detta blir extra viktigt när det handlar om sällanköpsvaror och -produkter med högre ordervärden som bilar, resor, elektronikprodukter till exempel. Det gäller att ha innehåll på sina plattformar som pratar till folk under hela köpresan, från idé till definitivt beslut. Kunden lägger allt mer tid på research eftersom det finns obegränsat med innehåll att ta del av, finns du där och möter kunden då? säger Richard.

En av seminariets nöjda deltagare var Dennis Andersson, vd på Möbelmästarna, som tar med sig ny energi tillbaka till arbetsplatsen.

– Det var en inspirerande förmiddag med många insikter och tankar om hur man kan och bör anpassa sig till digitaliseringen framgent. Framförallt var det positivt för mig att få en bättre förståelse för Googles tjänster. Dessutom var det väldigt passande då vi är i full gång med att ta fram marknadsplanen för 2019.

LÄGG STRATEGIN OCH FÅ UTDELNING

Terese Dewill, Teamleader för Stampen Medias digitala strateger, jobbar varje dag med att guida kunder i var, när och hur de ska synas. På seminariet pratade Terese bland annat om vikten av att lägga en tydlig digital strategi för att nå ut på den mest effektiva plattformen för rätt målgrupp.

– På Stampen Media jobbar vi för våra kunders resultat och ser till att deras investering blir mer effektiv och lönsam. Det gör vi genom att skapa synergier mellan kanalerna, som är anpassade utifrån målgrupp och målsättningar. Vi jobbar med långsiktig planering och kontinuitet för att nå rätt kunder i rätt tid, säger Terese.

I DAG FÅR alla tillgång till data i ett knapptryck, en Google-sökning bort. Därför är det viktigt att husera specialistkompetens inom samtliga områden, så att man kan vara först på bollen oavsett plattformar.

Terese ser stora fördelar med att vara öppen med sin kommunikation och knyta rätt kompetenser till sig för att lyckas.

– Transparens är en viktig del av utförandet och en digital strateg ska ta datadrivna beslut utifrån marknadens perspektiv. Vi har valt att knyta personer och avdelningar med specialistkompetens till oss, både inom traditionell och digital marknadsföring. Det här gör att vi kan anpassa oss fullt ut till affären oavsett vilka behov och mål kunden har, säger Terese.

ETT UTBYTE AV IDÉER OCH KUNSKAP FÖDER FRAMGÅNG

Henrik påtalar även vikten av att inte sitta instängd med kompetensen, utan att träffa människor inom samma bransch för att influeras och inspireras.

– Något av det viktigaste med en sån här dag är nätverkandet i sig. Att bli inspirerad och inspirera tillbaka, det handlar helt enkelt om ett kompetensutbyte. Jag fick till exempel veta att det laddas upp 500 timmar filmmaterial i minuten på Youtube. Hur man sticker ut i mängden där är det bara en tydlig digital strategi som kan lösa.

 

BEHÖVER DU EN DIGITAL STRATEGI?

Står du utan en digital strategi och vill leda ditt företag in i framtiden? Kontakta Henrik Carlsson eller Terese Dewill för mer information.

henrik.carlsson@stampen.com

terese.dewill@stampen.com